Ceremonia parzenia herbaty – czyli jak to zrobić po chińsku?

Ceremonia parzenia herbaty to jedna ze starszych chińskich tradycji. Nie jest to zwykłe zalanie wrzątkiem świeżych liści herbaty. Poprawne przygotowanie tradycyjnego chińskiego napoju jest pracochłonne. Chcecie poznać podstawowe kroki?

Historia ceremonii parzenia herbaty

Pierwsze wzmianki o ceremonii parzenia herbaty w Chinach pochodzą z czasów dynastii Tang. Początkowo zwyczaj ten przeznaczony był przede wszystkim do obrządków religijnych. Konfucjanizm, taoizm oraz buddyzm przez rytuał wyrażały pokorę, a także szacunek do natury.

Po chińsku ceremonia parzenia herbaty to 茶道 (chádào), czyli dosłownie tłumacząc “droga herbaty”. Dobór słów na określenie rytuału nie był przypadkowy, ponieważ proces parzenia jest pewną drogą, którą należy przebyć.

Gdy ceremonia stawała się coraz bardziej popularna, zaczęły rozwijać się kolejne jej rodzaje.  W zależności od rodzaju parzonej herbaty kroki, czy wymagane akcesoria mogą się różnić.

Ceremonia parzenia herbaty

Czego potrzeba?

Do prawidłowego zaparzenia herbaty po chińsku będziecie potrzebowali:

  • dzbanka do zaparzenia herbaty;
  • stolika do parzenia;
  • filiżanek;
  • łyżki oraz szczypców do herbaty;
  • ręczniczka;
  • herbaty.

Są to oczywiście najbardziej podstawowe elementy potrzebne do zaparzenia herbaty. W zależności od jej rodzaju możemy potrzebować nieco odmiennych naczyń. Na przykład herbatę zieloną najlepiej podawać w porcelanowych filiżankach, a kwiatową rozkwitającą w przezroczystym szklanym dzbanuszku.

Zestaw do parzenia herbaty

Ceremonia parzenia herbaty — krok po kroku

Wszystko przygotowane? Zatem rozpoczynamy ceremonię! 🙂 Na początku musimy ogrzać filiżanki oraz dzbanek, w których będzie podawana herbata.  Jak to zrobić? Przepłukując naczynia gorącą wodą. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się pozyskaniem idealnego aromatu herbaty.

Czas podgrzać wodę! Najbezpieczniej jest użyć wody źródlanej. Bądźcie pewni, że ją zagotowaliście.

Podczas gdy woda się gotuje, możecie zacząć przekładać liście herbaty do dzbanuszka. Powinny zajmować ok. 1/3 naczynia.

Kolejnym krokiem jest przemycie liści, czyli wstępne zaparzenie. Gdy woda się zagotuje, przelejcie ją do dzbanka z herbatą i zostawcie na kilka sekund. Po tym czasie wylejcie wodę z naczynia, pozostawiając liście herbaty. Dzięki temu pozbędziecie się kurzu i innych zanieczyszczeń z powierzchni liści.

Gdy pierwsze parzenie macie już za sobą, czas na część główną. Ponownie zalejcie dzbanek z herbatą przygotowaną wodą. Zakryjcie go i zostawcie na kilka sekund/minut w zależności od rodzaju herbaty.

Czas na podanie! Na początku przelejcie herbatę do innego dzbanuszka, poruszajcie nim lekko aby zamieszać i przelejcie do filiżanek.

Podając filiżankę swoim gościom, trzymajcie ją w obu dłoniach. W ten sposób okazujecie szacunek.

Ostatnim etapem jest degustacja. Na początku należy powąchać aromat herbaty, a następie zabrać małego łyka, aby poczuć jej smak.

ceremonia parzenia herbaty

Etykieta picia herbaty

Ceremonia parzenia herbaty w Chinach cechuje się swoją etykietą. Możemy ją podzielić ze względu na gospodarza i gościa.

Gdy jesteście gośćmi, bardzo ważne jest, abyście trzymali filiżankę w obu dłoniach. Mile widziane będzie także delektowanie się smakiem i zapachem herbaty.

Jako gospodarze powinniście serwować herbatę, trzymając filizankę w obu dłoniach. Należy pamiętać o tym, aby nie  napełniać ich po sam brzeg! Dlaczego? Żeby zapobiec wylania na siebie gorącej herbaty. Gdy widzicie, że waszym gościom zaczyna brakować napoju, należy zgodnie z chińską tradycją, go uzupełniać 😉

Mamy nadzieję, że post w miarę czytelnie wyjaśnił Wam jak przygotować ceremonię herbacianą z prawdziwego zdarzenia! Kogo zaprosicie na wspólną degustację chińskiej herbaty?

Bibliografia

travelchinaguide

rivertea

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *