Chińska herbata – główne rodzaje

Jednym z pierwszych skojarzeń jakie przychodzą do głowy gdy myśli się o Chinach jest chińska herbata, czyli element nierozłączny w kulturze Państwa Środka. Według mieszkańców tego kraju jest ona dobra na wszystko (podobnie jak gorąca woda). Ma wiele różnych odmian, a każda prowincja słynie z innego jej rodzaju. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze odmiany herbaty w Chinach.

Zielona herbata (绿茶)

Jest to najpopularniejszy rodzaj herbaty w Państwie Środka. Liście i pąki drzew herbacianych z których wytwarzany jest napój nie zostały sfermentowane, a osuszone od razu po zerwaniu. Nazwa herbaty pochodzi od jej zielonego koloru, który po zaparzeniu utrzymuje odcień świeżych listków herbacianych. Regularne picie zielonej herbaty może zapobiegać chorobom nowotworowym, wspomagać spalanie tłuszczu.

chińska herbata zielona

Czarna (czerwona) herbata (红茶)

To co w Polsce znamy pod nazwą czarna herbata w dosłownym tłumaczeniu z języka chińskiego oznacza herbatę czerwoną. W przeciwieństwie do herbaty zielonej ten rodzaj napoju otrzymujemy poprzez ususzenie świeżych liści herbaty oraz ich fermentacje. Dokładny proces przebiega czteroetapowo: więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenie. Do produkcji czarnej herbaty wykorzystuje się takie same liście co przy herbacie zielonej, różni je jedynie proces przygotowania. Czarna herbata wykazuje właściwości ułatwiające trawienie, obniżające poziom złego cholesterolu oraz poprawiające pracę mózgu.

chińska herbata czarna

Herbata Oolong (乌龙茶)

Jest to wyjątkowy rodzaj chińskiej herbaty półfermentowanej. Uważana jest za herbatę doskonałej jakości o orzeźwiającym smaku. Obróbkę liści herbacianych przeprowadza się  wieloetapowo. Po zwiędnięciu listków następuje ich chłodzenie, a następnie delikatne podrzucanie, które wykruszy zbędne krawędzie. Te dwa etapy powtarza się kilkukrotnie. Później podpieka się pozostałe listki, zawija na kształt nitek lub bryłek i praży. Herbata Oolong nazywana jest również herbatą piękna, ponieważ wpływa na utratę wagi i poprawę masy mięśniowej.

chińska herbata oolong
Herbata Biała (白茶)

Biała chińska herbata jest jedną z najdroższych w Państwie Środka. Liście zbiera się tylko wczesną wiosną, a następnie suszy na słońcu. Nie formuje się ich w przeciwieństwie do liści herbaty zielonej. Herbata biała ma przyjemny, delikatnie słodki smak. Po zaparzeniu napój ma barwę lekko żółtą. Biała herbata podobnie do swoich poprzedniczek ma właściwości regulujące poziom złego cholesterolu oraz obniżające ciśnienie krwi. Dodatkowo zawiera również witaminę C, dzięki czemu wpływa na zwiększenie odporności.

chińska herbata biała
Herbata kwiatowa (花茶)

Kwiatowa herbata jest zdecydowanie najbardziej zjawiskowym rodzajem tego napoju. Podawana jest w Chinach w przezroczystych naczyniach, aby można było podziwiać jej piękno 😉 Niekiedy do herbat kwiatowych zaliczane są także herbaty ziołowe i owocowe. Najczęściej spotykaną w Państwie Środka odmianą herbaty kwiatowej jest herbata jaśminowa. Regularne picie kwitnącej herbaty może skutkować opóźnieniem starzenia się :). Reguluje ona również poziom cukru we krwi, wpomaga pracę układu pokarmowego oraz działa antyoksydacyjnie.

chińska herbata kwiatowa
Herbata żółta (黄茶)

Chyba najmniej popularny w Polsce rodzaj herbaty. Po zebraniu liści najpierw się je podgrzewa, a następnie studzi i suszy. Czynności te powtarza się kilkukrotnie. W smaku jest dosyć gorzka i ma intensywny zapach. Sprzyja trawieniu oraz tonizuje i pomaga przywrócić siły.

chińska herbata żółta

Pu’er (普洱茶)

Herbata Pu’er jest znana pewnie każdemu z Was. Jest ona jedną z najważniejszych herbat prowincji Yunnan 🙂 W zależności od odmiany herbaty inaczej przebiega proces  jej fermentacji. Niektóre z liści poddaje się działaniu pary wodnej, a inne zostawia się na kilkulenie leżakowanie. Pu’er ma bogaty smak (często gorzki), a napar barwę pomarańczową. Jeśli cierpicie po zakraplanej imprezce to polecamy wypicie właśnie tego rodzaju herbaty. Oprócz właściwości łagodzących działanie alkoholu wzmacnia również organizm, poprawia pamięć i uspokaja.

chińska herbata pu'er

Przedstawione powyżej rodzaje herbat są tylko początkiem góry lodowej 🙂 Każdy z rodzajów zaparza się inaczej, podaje w innych naczyniach, a przede wszytskim ma wiele odmian. Jaka chińska herbata jest Waszą ulubioną? Podzielcie się z nami w komentarzach! 🙂

3 odpowiedzi do “Chińska herbata – główne rodzaje”

  1. Chińczycy mają specjalne naczynia i urządzenia elektryczne do zaparzania herbaty, których nie widuje się w Polsce. Ja oceniam, że rewelacyjny jest do zaparzania imbryk porcelanowy, lub fajansowy z sitkiem przed dzióbkiem do nalewania z tego samego materiału. Nie tylko jest wygodny, ale pozwala uzyskać mocny napar o dobrym smaku i aromacie- esencję, którą rozcieńcza się wodą. Zwrócę uwagę, że np. tradycyjny Lipton w torebkach zaparza się minutę, inne herbaty do np. 7 minut.
    Nieoczekiwanie dobry efekt może dać zaparzanie herbaty pod spodkiem. Z herbat w Polsce najlepsze wrażenie robi na mnie herbata określana jako Yunnan, długie liście, intensywny smak i aromat, nic szaro-burego i nijakiego. To zależy na pewno od dostawców i konkretów, ale bywają dobre herbaty Assam, Yunnan, śniadaniowe-dość lekkie, ale herbaty, oprócz tego Ceylon, Teekanne.(Madras)

  2. Polecam się wybrać do dobrej azjatyckiej restauracji, po zamówieniu herbaty przy stoliku powinni ją podać w tradycyjny sposób, czyli cała ta niesamowita ceremonia parzenia odbywa się na naszych oczach 🙂 W Warszawie tak jest w azjatyckiej restauracji Pańska 85 🙂

    1. Oo ekstra za podpowiedź! Zdecydowanie, wizyta w tym miejscu musi być niesamowita. Przy najbliższej okazji odwiedzenia Warszawy na pewno się tam pojawimy!;) A byłaś może w restauracji Mao w W-wie? Polecasz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *