Chiński alkohol, czyli co się pije w Państwie Środka

Głównym napojem jaki kojarzy nam się z Chinami jest herbata. Wszyscy – nawet Ci, którzy niezbyt interesują się tym krajem – doskonale wiedzą, że jest to najważniejszy napój. Jednak co Chińczycy piją na imprezach? Czy chiński alkohol jest dobry? Jak wznosić toast? O tym przeczytacie poniżej 🙂

Historia

Pierwsze ślady alkoholu w Chinach sięgają prawie dziewięciu tysięcy lat wstecz, gdzie na starej ceramice odkryto wyschnięte osady z piwa. Wydaje się to niewiarygodne, że już tak dawno temu w epoce neolitu można było skosztować uwielbianego przez wielu Polaków, Brytyjczyków i innych narodów trunku 🙂

Na początku alkohol w Chinach pito przy okazji obrządków religijnych, później w okresie Trzech Królestw (III w.) zaczął służyć jako kara dla podwładnych. Później stał się również inspiracją dla artystów, poetów – szczególnie Li Bai’a – poety, który swoje życie zakończył chcąc przytulić odbicie księżyca w wodzie.

Dopiero w czasach komunizmu ograniczono dostęp do alkoholu, ponieważ jak wszystko inne był limitowany. Deng Xiaoping  wprowadzając reformy rynku w 1978 roku sprawił, że alkohol znów zawitał na półkach chińskich sklepów.

Rodzaje alkoholu

Chiński alkohol występuje pod kilkoma postaciami. Głównymi składnikami są przede wszystkim ryż, owoce, proso, sorgo.

Baijiu 白酒

Najpopularniejszy chiński trunek o kontrowersyjnym smaku. Dosłowne tłumaczenie z chińskich znaków oznacza biały alkohol. W zależności od miejsca produkcji Baijiu robione jest z ryżu (południowe Chiny) lub sorgo i innych zbóż (północ). Osiąga stężenie powyżej 30%, ma wiele rodzajów ze względu na zapach i produkt bazowy.

Dla nas zapach był tak intensywny i przypominający lakier lub farbę, że odechciewało się już po nalaniu do kieliszka. Smak nie odstawał zapachowi, dlatego podczas wyjść ze znajomymi Baijiu było karą jaką musiała ponieść osoba, która przegrywała w osła 😉

chiński alkohol - Baijiu
źródło: Baidu

Huangjiu 黄酒

Nazwa Huangjiu oznacza żółty alkohol, można porównać je do wina – osiąga stężenie w granicach 15-20%. Zrobione jest przede wszystkim z ryżu, dlatego jest to lubiany trunek przede wszystkim mieszkańców południowych Chin. Pomimo swojej nazwy może osiągać różne barwy zaczynając od przeźroczystej, beżowej po faktycznie żółtą.

chiński alkohol - huangjiu
źródło: Baidu

Guojiu 果酒

Alkohol z owoców, czyli dosłowne tłumaczenie nazwy kolejnego rodzaju chińskiego alkoholu. Każdy alkohol do fermentacji którego używa się owoców może być nazywany Guojiu. Średnie stężenie wynosi 15%. Ze względu na możliwość używania wielu owoców nie można jednoznacznie określić zapachu, barwy czy smaku alkoholu.

Często w nazewnictwie stosuje się nazwę owocu z którego powstał alkohol w miejscu znaku 果. Dzięki temu mamy np.: 葡萄酒 (pútáojiǔ) – czyli alkohol z winogron, czy 杨梅酒 (yángméi jiǔ) – alkohol z bayberry (chińskiej truskawki), który był naszym ulubionym trunkiem 🙂

chiński alkohol - yangmeijiu
źródło: Baidu

Yaojiu 药酒

Alkohol leczniczy to mieszanka chińskiego alkoholu (zazwyczaj Baijiu) z różnymi produktami leczniczymi medycyny chińskiej. W zależności od połączenia składników możemy otrzymać alkohol o właściwościach tonizujących i jest on ogólnodostepny lub alkohol typowo medyczny, który ma wzmocnić działanie chińskich produktów medycznych (ten dostępny jest w sklepach z chińską medycyną).

chiński alkohol medyczny
źródło: Baidu

Pijiu 啤酒

Piwo chińskie ma bardzo łagodny smak i zazwyczaj 2-3% alkoholu (w porywach do 5%). Pite jest z małych 100ml szkalneczek. Jest oczywiście wiele rodzajów piwa – w zależności od metod fermentacji, ale najpopularniejszymi markami są: Harbin (哈尔滨啤酒), Tsingtao (青岛啤酒) i Snow (雪花啤酒).

Nie ma co ukrywać, że dla ludzi z Zachodu chińskie piwo jest jak oranżadka, jednak dla mieszkańców Państwa Środka wypicie jednej butelki często wiąże się z wesołym już humorkiem. Niech Was zatem nie zdziwią spojrzenia młodych Chińczyków podczas gdy będziecie zamawiać jedą butelkę na głowę 😉

Kultura picia

Podczas picia z Chińczykami niezwyle ważne są toasty, szczególnie podczas formalnych spotkań, ale również przy nieformalnych wyjściach z przyjaciółmi. Najważniejszym toastem, który usłyszycie przy każdym stole jest 干杯 (gānbēi), który dosłownie oznacza suchy kieliszek. Podczas nieformalnych spotkań z przyjaciółmi raczej trudno popełnić faux pas. Jednak przy formalnych spotkaniach warto trzymać się kilku zasad:

  1. Nie pij z butelki – na stole zawsze znajduje się mała szklaneczka przeznaczona do picia alkoholu.
  2. Pij wtedy gdy piją inni.
  3. Trzymaj szklankę niżej podczas toastów niż najwyżej postawiony przy stole.
  4. Jeśli proponujesz toast musisz wypić wszystko co masz nalane.
  5. Nie możesz odmówić picia, jeśli ktoś proponuje Twój toast.

Chiński alkohol to czasami nie lada wyzwanie dla przybysza z Zachodu 😉 Mamy nadzieję, że powyższy artykuł pomoże Wam się przygotować to tego, co czeka Was po wspólnej kolacji z chińskimi przyjaciółmi.

chiński alkohol - toast
źródło: Baidu

Bibliografia

Wikipedia, Eastimpression

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *