Chiński makaron wołowy, czyli niurou mian

Chiński makaron wołowy (牛肉面) to potrawa, która nie raz i nie dwa uratowała nam zdrowie w chłodne Kunmingowskie dni 🙂 I nie tylko wtedy! Ale skoro powoli wkroczyła już jesień i zaraz będzie zima, to warto zaopatrzyć się w przepisy, które szybko Was rozgrzeją! Także woki w dłoń i do dzieła 😉

Składniki

500 g mięsa wołowego na gulasz

500 g grubego, chińskiego makaronu

2 średnie marchewki

kapusta pak-choi lub pekińka

cebula dymka ze szczypiorkiem

kolendra lub pietruszka zielona

2 łyżki oleju

jasny i ciemny sos sojowy do smaku

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżka wina do gotowania, octu winnego lub octu ryżowego

pasta z czerwonej fasoli (laogan ma) – ilość dostosujcie do Waszego stopnia ostrości

Przyprawy

1 liść laurowy

sól i i pieprz do smaku

cynamon

suszone chili

1 gwiazdka anyżu

1,5 cm imbir w plasterkach

chiński makaron wołowy

Przygotowanie

1. Przygotuj składniki i pokrój wołowinę na kawałki.

2. Do woka lub garnka wlej wodę, dodaj plasterki imbiru, wino do gotowania, liść laurowy. Zagotuj, dodaj wołowinę i gotuj do całkowitego odbarwienia i pozbycia się krwi z mięsa.

3. Wyjmij wołowinę, umyj w ciepłej wodzie, a wodę z gotowania wylej.

4. Podgrzej na pateni zimny olej, dodaj podgotowaną wołowinę i podsmaż.

5. Dodaj pastę z czerwonej fasoli, papryczkę chili, sos sojowy, ciemny sos sojowy, sos ostrygowy, wino do gotowania, sól, pieprz, cynamon i dobrze wymieszaj.

6. Przenieś zawartość patelni do garnka i dodaj wodę, gotuj na wolnym ogniu.

7. Po około godzinie gotowania na wolnym ogniu dodaj marchewki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.

8. W osobnym garnku zagotuj wodę na makaron. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu.

9. Przełóż makaron do miski, dodaj kapustę, cebulę dymkę pokrojoną w plasterki, szczypiorek, miętę, kolendrę i zalej przygotowaną zupą. Chiński makaron wołowy gotowy!

Smacznego! 🙂

Po inne przepisy zajrzyjcie tutaj. Pochwalcie się w komentarzach Waszymi makaronami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *