Chińskie pierogi z mięsem (牛肉饺子)

Chińskie pierogi to chyba najbardziej rozpoznawalna potrawa na świecie. Przybiera różne formy i sposoby przygotowania. Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na tradycyjne chińskie jiaozi. Po inne przepisy zapraszamy tutaj.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 260 ml wody

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóżcie mąkę. Dodajcie wodę oraz jajko i ugniatajcie do powstania gładkiego, elastycznego ciasta.
  2. Ciasto przykryjcie plastikową folią i odstawcie do czasu przygotowania nadzienia.

chińskie pierogi

Składniki na wodę z pieprzem:

  • 2 g pieprzu w ziarenkach
  • 100 ml gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wsypcie ziarenka pieprzu i zalejcie gorącą wodą. Następnie przykryjcie miskę folią lub mniejszym talerzykiem i odstawcie.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 10 g imbiru
  • 70 g cebulki dymki
  • 15 ml ciemnego sosu sojowego
  • 10 ml maggi
  • 70 ml wody z pieprzem
  • 3 g vegety
  • 20 g soli
  • 15 ml oleju sezamowego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Posiekajcie zieloną cebulkę oraz imbir.
  2. Do miski z mielonym mięsem dodajcie imbir oraz 40 g cebulki. Wymieszajcie.
  3. Do nadzienia dodajcie sos sojowy, maggi, jajko i dobrze wymieszajcie. Do mieszania najlepiej korzystać z pałeczek, ale równie dobrze możecie to zrobić rękoma lub łyżką 😉
  4. Po dokładnym wymieszaniu dodajcie powoli wodę z pieprzem jednocześnie mieszając. Ilość dodanej wody zależy od indywidualnych preferencji.
  5. Na koniec dodajcie vegetę, sól, olej sezamowy i wymieszajcie.
  6. Ostatnim krokiem jest dodanie reszty cebulki do nadzienia i delikatne połączenie jej z mięsem.

chińskie pierogi

Lepienie pierogów

  1. Z odłożonego ciasta weźcie kawałek i zrolujcie go na kształt podłużnej rurki (jakbyście przygotowywali kopytka).
  2. Za pomocą noża potnijcie je na mniejsze kawałki i rozwałkujcie każdy z nich na cienki okrąg.
  3. Na przygotowany kawałek ciasta dodajcie nadzienie.
  4. Zacznijcie zwijać pierożki 😉 tutaj znajdziecie instrukcje zwijania w różnych kształtach.

Gotowanie pierożków

  1. Do garnka wlejcie wodę, dodajcie łyżeczkę soli i wstawcie na średni ogień.
  2. Kiedy woda zacznie wrzeć dodajcie przygotowane pierożki,
  3. Po wypłynięciu gotujcie pierożki przez ok. 2 minuty.
  4. Podawajcie z sosem (np.: sojowym ze szczypiorkiem i sezamem, pikantnym z płatkami chilli lub innym ulubionym).

Smacznego!

Przepis wzorowanym na tym z chińskiej strony.

2 odpowiedzi do “Chińskie pierogi z mięsem (牛肉饺子)”

  1. Uwielbiam waszą dbałość o detale i estetykę wrzucanych postów. A zdjęcia nic dodać nic ująć- po prostu strzał w dziesiątkę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *