Chińskie techniki gotowania

Jak już Wam wspominaliśmy kuchnia chińska to temat szeroki jak to państwo. W zależności od regionu wyróżnia się różne style gotowania. Jednak jest coś, co je wszystkie łączy. Poznajmy zatem chińskie techniki gotowania, aby jeszcze bardziej poszerzyć naszą wiedzę i stać się specjalistami od kuchni chińskiej 😉 Dlatego poniżej przedstawiamy 5 podstawowych technik gotowania w Państwie Środka! 

Stir-fry ()

Najpowszechniejsza technika gotowania, o której zapewne słyszeliście wszyscy – jako miłośnicy kuchni chińskiej. Wszystkie nazwy potraw ze znakiem “炒” oznaczają właśnie tę metodę przygotowania potrawy (polecamy przepis na 番茄鸡蛋炒饭). 

Na czym ona polega? Przede wszystkim na prostocie, krótkim czasie przygotowania, a przede wszystkim pełni wydobywanych smaków! Brzmi jak ideał, prawda? 😉 Wszystko tkwi we właściwym przygotowaniu, zarówno narzędzi, jak i składników. Ze względu na bardzo szybkie smażenie, należy wszystkie składniki dania pokroić przed rozgrzaniem woka. Wok odgrywa tu bardzo ważną rolę, to właśnie jego budowa pozwala na szybkie rozprowadzanie temperatury. Stąd też zastąpienie woka zwykłą patelnią nie jest prawidłowym rozwiązaniem. 

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, należy rozgrzać wok nad ogniem – tutaj sprawdzą się kuchenki gazowe, których ogień będzie jak najbardziej otaczał wok. Następnie dodajemy odrobinę oleju oraz pozostałe składniki. Podsmażamy je szybko, ciągle mieszając. Gotowe! 

chińskie techniki gotowania - stir fry

Smażenie na głębokim oleju (炸)

Jeśli lubicie chrupiące potrawy, to koniecznie spróbujcie tych, co mają w nazwie końcówkę 炸! Najczęściej w ten sposób przygotowywane są warzywa lub mięso. Olej rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, a następnie zanurza się w nim przygotowane składniki. Czasami warzywa, czy też mięso obtacza się w mące kukurydzianej, aby uzyskać coś na kształt panierki. Ważne jest, aby składniki były dokładnie zanurzone w oleju. Przykładem mogą być znane wszystkim smażone sajgonki, czyli po chińsku 炸春卷. 

sajgonki

Gotowanie na parze (蒸)

Chińskie techniki gotowania to nie tylko niezdrowe smażenie na oleju. Gotowanie na parze jest najzdrowszą techniką. Dzięki temu potrawy są bardziej smaczne i świeże. Jak to robią Chińczycy? Używają do tego koszyków bambusowych, które umieszczane są jedne na drugim, dzięki czemu można przygotować kilka różnych potraw jednocześnie. Te z nich, które wymagają najwięcej czasu do przygotowania, powinny być ułożone na samym spodzie. Najpopularniejszymi potrawami przygotowanymi w ten sposób są różnego rodzaju pierogi.  

gotowanie na parze

Pieczenie nad ogniem (烤)

Chińczycy uwielbiają również potrawy pieczone nad ogniem. Zarówno przekąski, które można szybko kupić na ulicy, jak i wytworne dania z restauracji są przyrządzane nad wolnym ogniem lub w piekarniku. W ten sposób przygotowuje się przede wszystkim różnego rodzaju mięsa – kurczaka, kaczkę, owcę, świnię. Najsłynniejszą potrawą chińską, którą przygotowuje się w ten sposób, jest kaczka po pekińsku (北京烤鸭).

kaczka po pekińsku

Duszenie (烧)

Gdy macie ochotę na coś, co dosłownie rozpływa się w ustach, skorzystajcie z techniki duszenia. Wolno gotowane mięso i warzywa przez co najmniej godzinę nabierają takich aromatów, że z pewnością powinniście szykować się na dokładkę! 

Wyjątkową dla Państwa Środka techniką, jest duszenie na czerwono. Co to oznacza? Nic innego jak dodatek sosu sojowego w potrawie. Ten sposób przygotowania może zająć nawet kilka godzin. Po tym czasie możemy cieszyć się wyjątkową miękkością mięsa! Jedną z najbardziej popularnych chińskich dań przygotowanych w ten sposób są żeberka w czerwonym sosie (紅燒排骨).

chińskie techniki gotowania - duszenie

Czujecie się głodni lub zainspirowani? O to chodziło! 😉 Wybierzcie swój ulubiony sposób przygotowania potraw i zaskoczcie znajomych lub rodzinę kolejną wyjątkową potrawą. A po więcej inspiracji zapraszamy tutaj

Bibliografia:

Chinahighlights

Travel China Guide

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *