Huoguo (火锅) – ognisty kociołek.

Huoguo (火锅), czyli dosłownie tłumacząc ognisty kociołek, jest to tradycyjne danie kuchni chińskiej, którego historia sięga prawdopodobnie 1000 lat. Uważa się, że sposób przyrządzania potraw przywędrował wraz z najazdem Mongołów na Chiny. Według legendy używali oni swoich hełmów jako garnków do gotowania potraw postawionych na otwartym ogniu, a tarcze jako patelnie. Chińczycy przejęli ten sposób przygotowywania jedzenia, modyfikując go przez lata według własnych upodobań. 

W kolejnych stuleciach huoguo coraz bardziej rozpowszechniło się na południowych terenach Chin. Wówczas dany region dostosowywał go do lokalnych składników i smaków, dlatego możecie spotkać kilka odmian tego posiłku.

huoguo

Huoguo polega na przyrządzaniu potraw bezpośrednio w garnku ustawionym na stole. Rodzina i przyjaciele zasiadają do wspólnego posiłku i zanurzają składniki w wywarze, które następnie wyciągają do miseczki.  

Typowe składniki wykorzystywane w huoguo:

  • różne rodzaje mięsa: głównie wieprzowina, baranina, kurczak
  • owoce morza 
  • warzywa: marchewka, ziemniaki, sałata, pomidory
  • grzyby: enoki, boczniaki, pieczarki
  • tofu: tradycyjne, skóra z tofu

huoguo

Przepis na tradycyjny chiński kociołek 

Podstawowym składnikiem jest wywar, który można przygotować samemu, ale wielu chińczyków korzysta z gotowych wkładów, które możecie zakupić przez internet

Huoguo

Składniki na domowy pikantny wywar:

  • olej 
  • suszona czerwona papryka
  • chili
  • anyż
  • pasta z fasoli Pixian
  • imbir
  • cebula szalotka
  • woda
  • bulion półpłynny (można zrobić np. ze smalcu i kostki rosołowej)

Przygotowanie:

  1. Na początku wlewamy olej do rondla, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy suszoną czerwoną paprykę, chili, anyż i podsmażamy.
  2. Dodajemy do garnka dwie łyżki pasty z fasoli i podsmażamy do momentu aż olej będzie czerwony.
  3. Następnie wrzucamy pokrojony  w plastry imbir oraz cebulę szalotkę i podsmażamy.
  4. Później wlewamy wodę do garnka. 
  5. W kolejnym kroku dodajemy bulion.
  6. Wsypujemy łyżeczkę soli, 2 łyżeczki sosu sojowego, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Wywar mamy gotowy.
  7. Kroimy wszystkie składniki, które wykorzystamy do zanurzenia w wywarze. 
  8. Na końcu wrzucamy składniki do gotującego się wywaru, czekamy 3  minuty i gotowe. 
  9. Podajemy z ryżem. 

Smacznego 😉

huoguo

Jeżeli wolicie wersję mniej pikantną pomińcie papryczki przygotowując bulion. Natomiast jeśli w grupie, w której będziecie spożywać posiłek macie amatorów ostrego jedzenia, do małych miseczek wsypcie pokruszone papryczki i zalejcie wywarem. Dzięki temu każdy będzie mógł dobrowolnie regulować ostrość potrawy.

GALERIA ZDJĘĆ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *