Jian bing, czyli naleśnik po chińsku

Jian bing (煎饼) to jedno z najpopularniejszych chińskich dań śniadaniowych. Naleśnik, który jadłyśmy w dwóch wersjach: pierwsza z nich to coś na wzór polskiego naleśnika, a druga to ciasto bardziej kruche. Dzisiaj prezentujemy przepis na tę pierwszą wersję, ponieważ jest ona łatwiejsza do zrobienia w polskich warunkach. Nierozłącznymi elementami jian binga są: jajka, sos, krakers oraz dodatki takie jak: sałata, szczypiorek, parówka, ogórek, ziemniaki, kurczak itp. Kompozycja smakowa dowolna – dobierasz składniki według własnych preferencji – my polecamy połączenie ogórka z kurczakiem 🙂

Krakers (薄脆):

  • 200 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki oleju
  • Szczypta soli
  1. Suche składniki i olej wymieszaj w misce, dodaj wodę i wyrabiaj gładkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 30 min.
  2. Wyjmij ciasto i wałkuj do powstania okrągłego kształtu – im cieńszy placek będzie, tym lepszy.
  3. Z ciasta powycinaj prostokąty. Podwójnie natnij każdy z nich (patrz zdjęcie).

4. Smaż na dużej ilości oleju na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe i chrupiące.

Ciasto (ok. 10 stuk):

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  1. Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 min.

Sos:

Może być to mieszanka sosu sojowego z sosem chili, lub sos słodki chili, albo zwykła mieszanka ketchupu z majonezem 🙂

Dodatki:

  • Jajko – 1 sztuka na jianbinga
  • Sałata
  • Ogórek
  • Szynka/ kurczak/ parówka
  • Sezam czarny
  • Szczypiorek/ pietruszka/ kolendra

Przygotowanie:

  1. Na patelnie dodajemy odrobinę oleju. Gdy się rozgrzeje wylewamy ciasto na cienkiego naleśnika. Zanim się zetnie wybijamy jajko i delikatnie roztrzepujemy. Posypujemy sezamem i od razu obracamy.
  2. Po obróceniu, naleśnika smarujemy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Kładziemy krakersa oraz resztę dodatków i zawijamy jianbinga.
  3. Zawijamy w folię aluminiową albo wykładamy na talerz i zajadamy! 😉

Smacznego! 😀

Jedna odpowiedź do “Jian bing, czyli naleśnik po chińsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *