Kuchnia chińska – niezapomniane kulinarne wrażenia

Kiedy ludzie zadają nam pytanie co najmilej wspominamy z Chin, niezaprzeczalnie wymieniamy kuchnię chińską. Sztuka kulinarna tego państwa jest bardzo różnorodna, przez co nie można jej jednoznacznie określić. Chciałyśmy poznać wiele smaków, dlatego starałyśmy się łączyć zwiedzanie z próbowaniem lokalnych produktów. W każdym mieście szukałyśmy specjałów charakterystycznych w danym regionie.

Chińska sztuka przyrządzania potraw przez wiele wieków była udoskonalana przez miejscowych kucharzy.  Dziś stanowi jeden z elementów dziedzictwa kulturowego tego kraju. Można tutaj spotkać szeroki wachlarz smaków, zróżnicowany ze względu na położenie geograficzne. Najczęściej wyróżnia się cztery główne kuchnie z czterema odmiennymi smakami.

Na północy przeważa kuchnia pekińska, która jest gastronomiczną mieszaniną zwyczajów muzułmańskich, regionalnych i dworu cesarskiego. Głównym daniem najbogatszego regionu jest kaczka po pekińsku (北京烤鸭), która jest znana na całym świecie. My miałyśmy okazję  jej spróbować w Kunmingu i Pekinie. Jednak Pekińczycy zdecydowanie bardziej znają się na rzeczy! Niech tylko nie zdziwi Was, że otrzymacie całą kaczkę łącznie z głową. Innym charakterystycznym daniem jest jianbing (煎饼), czyli tradycyjny smażony naleśnik. Idealny na śniadanie bądź kolację. Podawany m.in. z ogórkiem, kurczakiem, sałatą, charakterystycznym sosem oraz chrupiącym krakersem (薄脆). 

Południowa kuchnia jest rajem dla turystów. W tym regionie serwuje się takie przekąski jak żabie udka, stuletnie jajka oraz kalmary w wielu odmianach. Kanton słynie z jedzenia niemal wszystkiego. Idealnie w swojej książce ujął to Marek Pindral, który pokusił się o stwierdzenie, że ,,chińska kuchnia potrafi zresztą przerobić na posiłek wszystko, co chodzi, z wyjątkiem zegara, wszystko, co lata, z wyjątkiem samolotu i wszystko, co pływa, z wyjątkiem łodzi podwodnej i nie ma w tym stwierdzeniu ani cienia przesady” (Pindral, 2013).

Na zachodzie króluje kuchnia syczuańska, której najbardziej rozpoznawalną cechą jest ostrość. Kluczową przyprawą jest ostra papryka i sól, które wykorzystuje się z większym wyczuciem niż w innych regionach. Nie zapomina się również o imbirze i syczuańskim pieprzu. Popisowym daniem jest nasz ulubiony kurczak Gongbao, którego możecie przygotować sami. Równie wartą uwagi potrawą jest bakłażan o rybnym smaku (魚香茄子), zupa ostro-kwaśna (酸辣汤), makaron dandan ( 担担面) oraz Huoguo (火锅), czyli ognisty kociołek, który podzielony jest na dwie części z różnym smakiem bulionu.

Słodkawy smak potraw charakterystyczny jest dla terenów wschodnich. Szanghajska odmiana jest najdelikatniejsza ze wszystkich chińskich kuchni regionalnych. Aby przełamać słodycz do potraw dodaje się ocet. Przez bliski dostęp do oceanu kuchnia ta obfituje głównie w owoce morza oraz ryby. Będąc w Szanghaju koniecznie musicie spróbować wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym (酸甜糖醋猪肉).

Kuchnia chińska połączona jest medycyną chińską. Chińczycy wierzą, że spożywane pokarmy stanowią podstawę dobrego samopoczucia. W  ostatnich latach można zaobserwować wzrost zainteresowania dawnymi tradycjami leczniczymi. Jest to wynik częstego skupiania się na samych objawach choroby pacjentów, a nie na jej przyczynie. Według tradycyjnej chińskiej medycyny, która jest najstarszą  na świecie, człowieka traktuje się w podejściu holistycznym. Każda osoba uznawana jest jako jeden element, który narażony jest na oddziaływanie czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Uzdrawianie polega na zaprowadzeniu równowagi między stanem fizycznym i psychicznym. Jak mówi stare chińskie przysłowie, ,,wybitni lekarze leczą nieujawnione jeszcze choroby, natomiast słabi lekarze leczą choroby widoczne”. Oznacza to, że sztuka lekarska jest przede wszystkim zapobieganiem chorobom, co   opisuje w swojej książce Marek Kalmus (1990): „w dawnych Chinach lekarzom płacono za to, by podopieczny był zdrowy, a przestawano płacić, gdy zachorował. Lekarz był więc również profilaktykiem i nauczycielem.”

Chińska sztuka kulinarna jest elementem, który nierozerwalnie wiąże się z tym krajem. Oprócz wspaniałej kultury, przyrody, architektury jest czymś co pozostaje na długo w pamięci. Na naszym blogu będą pojawiały się przepisy, także wyczekujcie kulinarnych postów !

Pindral M.,2013: Chiny od góry do dołu, Wyd. Bernardinum, Pelipin
Kalmus M.,1990: Chiny, kuchnia.. tajemnice medycyny, Wyd. M&M, Kraków

2 odpowiedzi do “Kuchnia chińska – niezapomniane kulinarne wrażenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *