Kurczak Gongbao

Kiedy pytają nas, jaka jest nasza ulubiona chińska potrawa, możemy z całą pewnością wymienić Kurczaka Gongbao (宫保鸡丁). Jest to chyba najpopularniejsze danie kuchni syczuańskiej (południowo-zachodnia prowincja Chin) oraz najpopularniejsze danie wśród obcokrajowców 🙂 Dlatego też, poniżej przedstawiamy Wam przepis (oryginalny od babci Chinki) na tego wspaniałego kurczaka 😀

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mały ogórek
  • garść orzeszków ziemnych (obranych)
  • imbir (ok. 1,5 cm)
  • cebulka dymka (lub czerwona)
  • 1 papryka czerwona
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 4 suszone pikantne papryki
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • ocet winny
  • pieprz w ziarenkach
  • sos laoganma (老干妈)
  • sos rybny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Podsmażamy orzeszki na oleju, do momentu, aż będą zarumienione. Następnie odkładamy na talerz.
  2. Kurczaka lekko rozbijamy mniej ostrą stroną noża, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do niego pół łyżeczki skrobi, trochę octu winnego, szczyptę soli i ewentualnie odrobinę oleju. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Kroimy cebulę, marchewkę, paprykę i ogórka w kostkę.
  4. Imbir myjemy, obieramy  i kroimy na większe kawałki.
  5. Czosnek obieramy i lekko rozduszamy.
  6. Suszone papryki łamiemy na mniejsze części i dorzucamy do nich ok. 9 ziarenek pieprzu.
  7. Do osobnej miseczki przelewamy ok. 1-2 łyżki sosu laoganma. Dodajemy do niego kilka kropel sosu rybnego (opcjonalnie).
  8. Na patelnię, na której wcześniej smażyły się orzeszki, dolewamy oleju. Gdy się rozgrzeje dodajemy kurczaka z suszoną papryką i pieprzem. Smażymy do momentu aż papryka lekko ściemnieje.
  9. Dodajemy imbir i czosnek. Smażymy przez chwilę, następnie wrzucamy paprykę czerwoną oraz marchewkę. Podsmażamy do momentu, aż warzywa zmiękną.
  10. Na końcu dodajemy ogórka, zostawiamy na chwilę i wlewamy wcześniej przygotowany sos laoganma. Mieszamy. Następnie dolewamy 2 łyżeczki skrobi rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Smażymy przez chwilę i wyłączamy ogień.
  11. Dodajemy wcześniej podsmażone orzeszki i mieszamy.
  12. Podajemy z ryżem.

Smacznego! 🙂

PS1. Poziom pikantności można regulować według własnego uznania – dodać mniej lub więcej pikantnej papryki, czy sosu laoganma. Jednakże w oryginale jest to bardzo pikantne danie 😉

PS2. Gdyby komuś nie zasmakował oryginalny smak i chciałby go bardziej zeuropeizować, zamiast sosu laoganma można użyć sosu sojowego, pamiętajcie jednak,że danie będzie tylko wizualnie podobne.

3 odpowiedzi do “Kurczak Gongbao”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *