Kurczak Gongbao

Kiedy pytają nas, jaka jest nasza ulubiona chińska potrawa, możemy z całą pewnością wymienić Kurczaka Gongbao (宫保鸡丁). Jest to chyba najpopularniejsze danie kuchni syczuańskiej (południowo-zachodnia prowincja Chin) oraz najpopularniejsze danie wśród obcokrajowców 🙂 Dlatego też, poniżej przedstawiamy Wam przepis (oryginalny od babci Chinki) na tego wspaniałego kurczaka 😀

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mały ogórek
  • garść orzeszków ziemnych (obranych)
  • imbir (ok. 1,5 cm)
  • cebulka dymka (lub czerwona)
  • 1 papryka czerwona
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 4 suszone pikantne papryki
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • ocet winny
  • pieprz w ziarenkach
  • sos laoganma (老干妈)
  • sos rybny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Podsmażamy orzeszki na oleju, do momentu, aż będą zarumienione. Następnie odkładamy na talerz.
  2. Kurczaka lekko rozbijamy mniej ostrą stroną noża, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do niego pół łyżeczki skrobi, trochę octu winnego, szczyptę soli i ewentualnie odrobinę oleju. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Kroimy cebulę, marchewkę, paprykę i ogórka w kostkę.
  4. Imbir myjemy, obieramy  i kroimy na większe kawałki.
  5. Czosnek obieramy i lekko rozduszamy.
  6. Suszone papryki łamiemy na mniejsze części i dorzucamy do nich ok. 9 ziarenek pieprzu.
  7. Do osobnej miseczki przelewamy ok. 1-2 łyżki sosu laoganma. Dodajemy do niego kilka kropel sosu rybnego (opcjonalnie).
  8. Na patelnię, na której wcześniej smażyły się orzeszki, dolewamy oleju. Gdy się rozgrzeje dodajemy kurczaka z suszoną papryką i pieprzem. Smażymy do momentu aż papryka lekko ściemnieje.
  9. Dodajemy imbir i czosnek. Smażymy przez chwilę, następnie wrzucamy paprykę czerwoną oraz marchewkę. Podsmażamy do momentu, aż warzywa zmiękną.
  10. Na końcu dodajemy ogórka, zostawiamy na chwilę i wlewamy wcześniej przygotowany sos laoganma. Mieszamy. Następnie dolewamy 2 łyżeczki skrobi rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Smażymy przez chwilę i wyłączamy ogień.
  11. Dodajemy wcześniej podsmażone orzeszki i mieszamy.
  12. Podajemy z ryżem.

Smacznego! 🙂

PS1. Poziom pikantności można regulować według własnego uznania – dodać mniej lub więcej pikantnej papryki, czy sosu laoganma. Jednakże w oryginale jest to bardzo pikantne danie 😉

PS2. Gdyby komuś nie zasmakował oryginalny smak i chciałby go bardziej zeuropeizować, zamiast sosu laoganma można użyć sosu sojowego, pamiętajcie jednak,że danie będzie tylko wizualnie podobne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *