Niezbędnik kuchni chińskiej

Chiny są tak rozległym krajem, że nie można jednoznacznie określić chińskiej sztuki kulinarnej słowami ”kuchnia chińska”. Za tym wyrażeniem kryje się o wiele więcej: różnorodne smaki, narzędzia oraz sposoby przyrządzania. Dlatego postanowiłyśmy przedstawić Wam niezbędnik kuchni chińskiej , czyli wszystko co pozwoli Wam wydobyć prawdziwy azjatycki smak.

PODSTAWOWE SKŁADNIKI

Podstawową bazę stanowią trzy składniki: czosnek, cebula dymka oraz imbir. Wykorzystywane są one praktycznie w każdym daniu. Czasami zostają pomijane, ale ich połączenie daje najlepszy chiński aromat. Czy będą one szatkowane, miażdżone, w plasterkach wszystko zależy od przygotowywanego dania.

Imbir oprócz właściwości zdrowotnych wydobywa głębię smaku z innych składników, a w szczególności z mięsa.
Dymka natomiast daje zarówno walory smakowe jak i wizualne. Biała część nadaje głębi potrawom, a zielona je uatrakcyjnia.

niezbędnik kuchni chińskiej

Oprócz tych trzech fundamentalnych składników w naszym niezbędniku chińskiej  kuchni nie może zabraknąć wzmianki o tofu w wielu odmianach, suszonych krewetkach, pak choi lub inaczej kapuście chińskiej, orzechach, grzybach, kiełkach fasoli oraz oczywiście ryżu.

PRZYPRAWY

Przygotowując dania, w szczególności syczuańskiej,  nie wyobrażamy ich sobie  bez pieprzu syczuańskiego i płatków chili. Nadają one potrawom ostrość i niepowtarzalność smaku.

niezbędnik kuchni chińskiej

Warto również mieć płynne orientalne sosy. Przede wszystkim należy wspomnieć o sosie rybnym, ciemnym i jasnym sosie sojowym, oleju sezamowym, occie ryżowym, a także ze sfermentowanej fasoli.

Sos rybny jest idealnym zamiennikiem soli, w dodatku nadaje pikanterii potrawom.

Jasny i ciemny sos sojowy, który powstaje w procesie fermentacji wzbogaca potrawy o ciemny kolor.

Ocet ryżowy jest łagodniejszą wersją europejskiego, stosuje się go głównie w przypadku gotowania dań słodko-kwaśnych.

Olej sezamowy, który powstał w wyniku prażenia ziaren sezamu, wykorzystuje się tuż przed podaniem potrawy.

Sos ze sfermentowanej czarnej fasoli ma bardzo słony smak. Stał się on podstawą chińszczyzny na wynos.

PODSTAWOWE NARZĘDZIA

Mimo, że chińska kuchnia jest tak różnorodna, to do przygotowania potraw potrzebujecie naprawdę minimum akcesoriów.  Wok, tasak, deska do krojenia, chochla to wszystko co niezbędne abyście zaczęli tę orientalną kulinarną podróż.

Wok, czyli głęboka patelnia, która przez swój kształt pozwala na rozłożenie płomieni. Ciepło kumuluje się na środku, dlatego usmażone składniki przerzucane są na bok patelni, aby trzymały ciepło, ale już się nie smażyły.

niezbędnik kuchni chińskiej

Kolejnym narzędziem jest tasak, który wykorzystuje się do siekania. Jego nieostrą częścią rozbija się mięso. Chińczycy spożywają dania pałeczkami, dlatego ważne jest, aby składniki były dobrze pokrojone.

Elementem bez którego tasak nie może funkcjonować jest deska i to najlepiej drewniana.

Wbrew pozorom może się wydawać, że używanie chochli jest niewygodne, jednak jej kształt powoduje, że podczas smażenia potrawy często są polewane cieczą, w której się znajdują. Najczęściej są one metalowe co ułatwia ich czyszczenie.

Miseczki oraz bambusowy koszyk do potraw na parze to także akcesoria o których warto pamiętać. Kiedy będziecie w Chinach zauważycie, że każdy kucharz ma przygotowane składniki w miseczkach. W zależności od dania dorzuca składniki do woka i gotowe. Bambusowy koszyk wykorzystuje się do gotowania dań na parze. Te, które możecie zakupić na swój użytek będą niedużej wielkości, ale podczas wyjazdu przekonacie się jak ogromne potrafią być tradycyjne  kosze. Naprawdę robią wrażenie.

niezbędnik kuchni chińskiej

Czyszczenie woka i narzędzi jest równie ciekawe. Czasami jest to przemycie woka oraz chochli wodą i wylanie tej wody, a czasami wykorzystanie jej do innego dania.

To kolejna część odnosząca się do kuchni chińskiej, którą dla Was przygotowałyśmy. Oprócz opisywanego niezbędnika, znajdziecie również przepisy i artykuł wprowadzający do kuchni chińskiej i jej rodzajów. Kulinarni smakosze spotykamy się cyklicznie, bo chińska kuchnia to coś do czego tęskno nam najbardziej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *