Słodko-kwaśna wieprzowina 糖醋 里脊

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym (糖醋 里脊) jest chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku, a w dodatku ma niepowtarzalny smak. Jej zaletą jest nie tylko aromat, ale również ilość wykorzystanych składników. W dodatku do przygotowania tego dania, potrzebujecie naprawdę niewiele. 

Tak przygotowana polędwiczka jest jednym z klasycznych potraw ludu Han, zaliczana jest także do kuchni Zhejiang, Shandong, kuchni syczuańskiej i kuchni kantońskiej.

Składniki:

  • 250 gramów polędwicy wieprzowej
  • 1 jajko
  • imbir
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu (najlepiej białego)
  • 5 łyżeczek sosu sojowego
  • 200 ml gotowanego oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ketchup lub inny sos pomidorowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżeczek octu
  • sezam
  • kolendra

wieprzowina słodko-kwaśna

Przygotowanie:

  1. Polędwicę pokrój na równej wielkości paseczki. Wrzuć do miseczki.
  2. W osobnych miseczkach oddziel białko od żółtka, pozostaw do późniejszego wykorzystania.  
  3. W prasce zmiel kawałek obranego imbiru. 
  4. Posyp posiekaną polędwicę solą i pieprzem (najlepiej białym), a następnie dodaj białko jajka, zmielony imbir, sos sojowy. Pozostaw na 10 minut.
  5. Rozgrzej na patelni olej.
  6. Zamarynowane kawałki polędwicy wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
  7. Do rozgrzanego oleju na durszlaku włóż polędwicę, a następnie często zanurzaj ją w oleju. Pamiętaj, aby nie pozostawić jej na długo w tłuszczu, dzięki temu wieprzowina będzie  delikatna wewnątrz a chrupiąca w środku.
  8. Wyciągnij usmażoną polędwicę na talerz do późniejszego wykorzystania. Możesz   użyć  ręcznika papierowego, który  zbierze  nadmiar  tłuszczu. słodko -kwaśna wieprzowina
  9. W osobnej miseczce dodaj dwie łyżeczki skrobi, trochę wody oraz sezam.
  10. Zostaw olej na patelni, a następnie dodaj keczup lub inny sos pomidorowy, cukier i ocet. Podgrzewaj aż sos stanie się gęsty.
  11. Do sosu dodaj trochę wody i podgrzej przez chwilę, następnie dodaj wieprzowinę. 
  12. Wlej wcześniej przygotowany sos ze skrobi i wszystko wymieszaj i zagotuj.
  13. Wieprzowinę wyłóż na talerz posyp sezamem i kolendrą. Podawaj z ryżem. 

Pochwalcie się swoimi wykonaniami! Jednocześnie zachęcamy Was do wypróbowania także innych naszych przepisów np: Smażony ryż z  jajkiem i pomidorem, chińskie pierogi z mięsem, Zupa ostro-kwaśna i wiele wiele innych  😉 !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *