Smażone banany w cieście

Jeśli naszła Was ochota na coś pysznego, to koniecznie spróbujcie bananów w cieście. Chociaż danie to nie należy do dietetycznych, to zdecydowanie dla nich warto zrobić wyjątek. Banany są bardzo pożywne, dlatego świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub deser.
Sprawdźcie jak szybko można wyczarować to smaczne danie – smażone banany w cieście (炸香蕉)!

Składniki

  • 8 średnich bananów
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 75 g mąki 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 75 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • olej

    smażone banany w cieście

Przygotowanie

  1. Banany obrać, pozostawić w oryginalnej długości lub przekroić na pół. 
  2. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
    smażone banany w cieście
  3. Do drugiej miski przesiać wszystkie mąki,  dodać proszek do pieczenia i cynamon, całość wymieszać. Dodawać stopniowo wodę, tak by wyszło lejące ciasto. 
  4. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i poczekać aż zacznie skwierczeć. 
  5. Banany zanurzyć w gotowym cieście i usunąć nadmiar ciasta.
    smażone banany w cieście
  6. Owoce ostrożnie wyłożyć na rozgrzany olej i smażyć ok. 2-3 minut, by uzyskać złocisty kolor. W międzyczasie na duży talerz wysypać cukier. 
  7. Banany wyciągnąć na ręcznik papierowy by lekko ociekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczać w cukrze.

Owoce można obtoczyć dwukrotnie w cieście, wówczas pamiętajcie, aby pominąć obtaczanie w cukrze. Cukier za to użyjcie na samym końcu.
Banany świetnie smakują z bitą śmietaną lub lodami. 

Smacznego!

Jeśli lubicie chińską kuchnię to zachęcamy również do zapoznania się z innymi przepisami ;).

Bibliografia

Jenny Stacey „Kuchnia chińska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *