Smażony ryż z jajkiem i pomidorem- 番茄鸡蛋炒饭

Smażony ryż z  jajkiem i pomidorem番茄鸡蛋炒饭 (Fānqié jīdàn chǎofàn) to najlepszy wybór na kolacje i śniadanie. Przez swoją niską cenę oraz “lekkość” towarzyszył nam często podczas pobytu. Występuje raczej w neutralnym smaku, przyprawiony jedynie solą. 
Smażony ryż można zjeść na wiele sposobów: z groszkiem i marchewką, z kurczakiem, ogórkiem czy owocami morza. Spożywa się go jako osobne danie lub jako dodatek. 
Poniżej znajdziecie przepis na naszą ulubioną wersję.

Składniki na dwie porcje smażonego ryżu:

  • 1 miska ryżu
  • 1 pomidor
  • 2 świeże jajka
  • 1 szczypiorek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż*. Na 1 szklankę ryżu, przygotuj 2 szklanki wody. Po zagotowaniu pozostaw w wodzie do ostygnięcia. Zachowaj na następny dzień.
  2. Pomidora i szczypiorek umyj, a następnie pokrój. Odłóż do osobnych misek. 
  1. Jajka rozbij i roztrzep w małej misce, odłóż na bok.
  2. Rozgrzej wok i wlej olej, dodaj ryż i smaż na dużym ogniu ciągle mieszając.
  3. Kiedy ryż będzie podgrzany i tłustawy, wlej jajka cały czas mieszając. Płyn z jajek powinien oblepić ziarnka ryżu. Smaż wszystko na dużym ogniu.
    smażony ryż
  4. Dodaj pomidory i przypraw solą do smaku.
  5. Przełóż do miski i posyp szczypiorkiem. 

smażony ryż

Zachęcamy do przeczytania naszych innych przepisów, np.
Jian bing, czyli naleśnik po chińsku czy Kurczak Gongbao. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *