Szarpana wieprzowina w sosie rybnym – 鱼香肉丝

Szarpana wieprzowina w sosie rybnym (鱼香肉丝) to idealne danie na obiad. Nie wymaga wielu składników, a w dodatku jej czas przygotowania wynosi niecałą godzinę.
Choć nazwa może mylić, ta syczuańska wieprzowina pachnie rybą, chociaż jej smak nie pochodzi od ryby. Rybnego smaku potrawie nadaje mieszanka namoczonego pieprzu, soli syczuańskiej, sosu sojowego, cukru, imbiru, czosnku i szczypiorku.

Według legendy szarpana wieprzowina pojawiła się w kuchni syczuańskiej zupełnie przypadkowo. Jej odkrycia dokonała gospodyni, która stworzyła to danie z resztek. Następnie przez kilka lat  ulepszano je przez Syczuańczyków, aż zostało uwzględnione w przepisach kuchni syczuańskiej.
Chińskie dania o smaku rybnym stały się popularne dopiero w 1909 r., a ich twórcą był szef kuchni z Syczuanu we wczesnych latach Republiki Chińskiej. 

Składniki:

  • 200 g polędwiczki wieprzowej 
  • sałata (najlepiej łodygowa) lub garść pędów bambusa 
  • 2 sztuki marchewki
  • mała garść grzybów mung 
  • 1 pęczek szczypiorku
  • mały kawałek Imbiru 
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 4 sztuki marynowanej czerwonej papryki
  • mieszanka ze skrobią (1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 3 łyżki wody)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 4 łyżeczki oleju z orzechów
  • 2 łyżki pasty z fasoli (najlepiej Doubanjiang)

Przygotowanie:

  1. Wieprzowinę kroimy na cienkie paski. Warto wybrać z lekką odrobiną tłuszczu, co z pewnością ułatwi smażenie.
  2. W osobnej miseczce moczymy grzyby.
  3. Posiekane mięso przekładamy do małej miski, dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, a następnie dobrze mieszamy.
  4. Rozrabiamy sos słodko-kwaśny. Do miski wlewamy 2 łyżki octu, 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczkę cukru, wszystko mieszamy.
  5. Czerwoną paprykę, imbir, szczypiorek, czosnek drobno siekamy i odkładamy na bok.
  6. Sałatę/bambus, marchewkę kroimy w paseczki, odstawiamy na bok.
  7. Namoczone grzyby kroimy w paseczki.
  8. Do woka wlewamy olej, a na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną wieprzowinę. Smażymy, rozwarstwiając kawałki, tak by się nie posklejały. Mięso zdejmujemy z patelni.
  9. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy imbir i czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pastę z fasoli i czerwoną paprykę. Wszystko ze sobą mieszamy.
  10. Do mięsa dodajemy sałatę/bambus, grzyby i marchew, a następnie wszystko podsmażamy przez 2 minuty.
  11. Dodajemy sos słodko-kwaśny, który powoli zacznie gęstnieć. Zagotowujemy go, cały czas mieszając. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.  Danie podajemy z ryżem.

Smacznego!

Podzielcie się w komentarzach Waszymi wykonaniami tego dania ; )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *