Chińskie zioła i przyprawy

Trudno sobie wyobrazić chińską kuchnię bez ziół i przypraw. Przygotowane dania powinny mieć atrakcyjne kolory, smak i zapach, a nic tak dobrze na to nie wpływa jak zioła. Kuchnia azjatycka coraz częściej gości na polskich stołach, warto więc poznać podstawowe przyprawy, bez których chińskie dania trudno sobie wyobrazić. 

Warto mieć na względzie, że chińska kuchnia jest bardzo różnorodna. Chiny są krajem, gdzie występuje wiele rodzajów kuchni. Będąc w Państwie Środka, będziecie mogli skosztować kuchni syczuańskiej, która jest bardzo ostra, kantońskiej, która potrafi przerobić na danie praktycznie wszystko, czy np. szanghajskiej opierającej się  na daniach z owoców morza. Jeśli natomiast będziecie chcieli odtworzyć te dania w domu, na pewno będziecie potrzebowali przypraw.
Co więcej, chińska kuchnia jest ściśle powiązana z medycyną. Wykorzystywane do dań przyprawy, takie jak imbir, czosnek, żeń-szeń pozytywnie wpływają na organizm człowieka. W Chinach mówi się, że te trzy składniki są receptą na długowieczność. 

Zioła  i przyprawy – podział

Przyprawy możemy podzielić na kilka grup, ze  względu na formę, jaką mają odgrywać w daniu: 

  • Aromatyczne: anyż, bazylia, gorczyca, kardamon, goździki, kolendra, koper, gałka muszkatołowa, czy sezam.
  • Wzmagające apetyt: imbir, chili, papryka, pieprz.
  • Zmieniające zapach: czosnek, cebula, tymianek, liście sezamu.
  • Barwiące: papryka, szafran, kurkuma.

Jakie zioła są najczęściej używane w Chinach?

Imbir (生姜, shēngjiāng)

Ten składnik znajdziecie dosłownie wszędzie. Najlepszy efekt uzyskacie, wybierając świeży.   

Imbir uważany bywa za afrodyzjak, ponieważ zwiększa ukrwienie narządów płciowych. Posiada właściwości rozgrzewające, a na mózg działa dotleniająco. Świetnie sprawdza się również podczas przeziębienia i bólu gardła, dzięki swoim właściwościom przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Imbir wpływa korzystnie na rozrzedzenie krwi.

Często krojony jest w plasterki lub drobne kawałeczki. W takiej postaci dodawany jest do smażonych potraw i zup. Zwykle bywa używany razem z  czosnkiem. 

Chińskie zioła i przyprawy

Czosnek (大蒜, dàsuàn)

Dzięki swojego charakterystycznemu smakowi oraz intensywnemu zapachowi często gości w chińskich potrawach. Podczas gotowania jego ostrość spada. Warto go stosować przy cukrzycy, ponieważ obniża poziom cukru we krwi oraz w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i pasożytniczymi.
Przed pokrojeniem do dania, czosnek warto ścisnąć tasakiem, by uwolnić jego aromat. 

Kminek (葛縷子, gélǚzi)

Jeśli chodzi o jego medyczne zastosowanie, łagodzi ból, przeziębienie oraz pobudza żołądek. 

Pieprz (黑 胡椒, hēihújiāo)

Ciekawą odmianą pieprzu, jest pieprz syczuański. Ta odmiana ma bardziej gorzki smak, a do tego powoduje lekkie mrowienie ust. Występuje głównie w formie kulek, rzadko w proszku.
Tę przyprawę Chińczycy uwielbiają łączyć z papryką, ponieważ pieprz wspomaga wchłanianie innych składników.  

Chińskie zioła i przyprawy

Chili  (i辣椒, làjiāo)

Kto był lub planuje odwiedzić Syczuan, musi pamiętać, że to kraina ostrego smaku. Chili znajdziecie praktycznie w każdym daniu. A ilość dodawanych papryczek to prawdziwy ogień! Chińczycy jedzą paprykę w formie sproszkowanej, którą uzyskują po suszeniu papryczek w słońcu, co jest częstym widokiem, przechadzając się po chińskich uliczkach, czy w formie pasty lub nieprzetworzonej, czyli świeżej.
Papryka posiada dużo witaminy C, występuje jako składnik leków przeciwbólowych, wspomaga trawienie, a także ma działanie antyrakowe.
Chlili jest tak powszechne, że prawie w każdej restauracji znajduje się mała miseczka napełniona przyprawami, w której obtacza się kawałki posiłków

.Kiedy zjecie dużo papryczki, wypijcie jogurt lub mleko zamiast wody, ponieważ papryka posiada kapsaicynę, która nie rozpuszcza się w wodzie. 

Chińskie zioła i przyprawy

Anyż (八角,bājiǎo)

To składnik, który się kocha lub nienawidzi. Posiada intensywny, aromatyczny zapach, z lekko słodkawym smakiem. Świetnie sprawdzi się w leczeniu przeziębienia i przepukliny. 

Przyprawa ta doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z kurczaka i wołowiny, a także zup.

Goja (枸杞, gǒuqǐ)

Pochodzi spod podnóży Himalajów, gdzie następnie za pomocą wiatru rozsiała się po całej Azji. Często bywa nazywana najzdrowszym owocem świata, ponieważ pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych, obniża poziom cukru we krwi, cholesterol i ciśnienie krwi. 

Cynamon (肉桂, ròuguì)

To kolejna przyprawa występująca w mieszance o 5 smakach. Poprawia krążenie, łagodnie wpływa na stany wirusowe oraz depresyjne. 

Żeń-szeń (人参, rénshēn)

Żeń-szeń znany jest w Azji od 4 tysięcy lat. Jego uprawa jest bardzo pracochłonna, jednak wartości odżywcze jakie oferuje, są warte każdej pracy. Jego naturalny rozwój jest tak wolny, że po około 10 latach uprawy osiąga wagę zaledwie 10 g.  Posiada adaptogeny, czyli substancje wspierające w zachowaniu równowagi zdrowotnej, dlatego stosuje się go jako środek zwiększający koncentrację. 

Co ciekawe jego nazwa pochodzi od chińskich słów korzeń i człowiek, ponieważ swoim kształtem często przypomina ludzkie ciało. 

  Chińskie zioła i przyprawy

Goździki (丁香, dīngxiāng)

Pochodzą z ususzonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego. Goździk, dzięki zawartemu w nim eugenolowi, posiada właściwości znieczulające i zmniejsza stan zapalny. Wspomaga trawienie, kontroluje cukrzycę, znajduje również zastosowanie jako afrodyzjak.
W Państwie Środka są wykorzystywane już od prawie 2 tysięcy lat, za czasów panowania dynastii Han. Następnie 4 wieki później arabscy kupcy rozpowszechnili je w Europie.
Goździki są jednym z pięciu przypraw stanowiących mieszankę pięciu smaków. Może być dodawany do dania w formie proszku lub stałej. 

Zielona cebulka (葱, cōng) 

Idealnie nadaje się jako składnik do dań ze smażonym makaronem, ryżem lub do zup. Wspomaga metabolizm, zaostrza apetyt, przeciwdziała trądzikowi oraz wpływa na elastyczność skóry.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *