Zupa ostro-kwaśna czyli chińskie must eat

Zupa ostro-kwaśna (酸辣汤) jest jedną z najpopularniejszych potraw w Chinach. Można spotkać jej wiele wersji – w zależności od regionu. Jednak podstawą we wszystkich z nich jest zbalansowane połączenie dwóch smaków: ostrego oraz kwaśnego. Macie ochotę wypróbować u siebie w domu kolejny przepis z naszej serii? 😉

Składniki:

50g tofu
20g pędów bambusa
15g grzybów chińskich
2 jajka
10g świeżej kolendry (może być suszona)
10g soli
20g skrobii ziemniaczanej
15g vegety
50ml octu ryżowego
15g pieprzu
szczypta suszonej papryki chili
5ml ciemnego sosu sojowego
olej sezamowy
zupa ostro-kwaśna

Przygotowanie:

1. Kroimy tofu na kawałki o długości ok. 3 cm i grubości 0,5cm.  Myjemy posiekane pędy bambusa. Kroimy grzyby na paseczki, a kolendrę szatkujemy.
2. Do małej miseczki dodajemy pieprz i ocet ryżowy. Mieszamy.
3. W osobnej misce roztrzepujemy jajka.
4. Rozpuszczamy skrobię w małej ilości wody.
5. Do garnka wlewamy wodę i ustawiamy na dużej mocy palnika. Następnie dodajemy tofu, pędy bambusa oraz grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Po kilku minutach wyjmujemy warzywa z wody.
6. Do garnka wlewamy 1,5l wody i wstawiamy na duży ogień. Do wody dodajemy sól, vegete oraz sos sojowy.
7. Dodajemy wodę ze skrobią i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Rozprowadzamy na wierzchu jajka i dodajemy pozostaje składniki jeszcze raz zagotowując zupę.
8. Dodajemy przygotowany wcześniej ocet ryżowy z pieprzem.
9. Przelewamy zupę do miski i przyprawiamy kolendrą oraz olejem sezamowym.
zupa ostro-kwaśna
Smacznego! 🙂
Koniecznie dajcie nam znać jeśli zupa ostro-kwaśna jest na Waszej liście do zrobienia 😉 Przepis na którym się wzorowałyśmy pochodzi z chińskiej strony kulinarnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *